Uykunun Önemi
Uyku, vücudunuzun ve zihninizin yeniden şarj olmasını sağlayan, uyandığınızda sizi tazelenmiş ve uyanık bırakan temel bir işlevdir. Sağlıklı uyku aynı zamanda vücudun sağlıklı kalmasına ve hastalıkları önlenmesine yardımcı olur. Yeterli uyku olmadan beyin düzgün çalışamaz. Konsantre olma, net düşünme ve anıları işleme becerilerimizi bozulmasına neden olur uzun vadede.
Çoğu yetişkin, yedi ila dokuz saat arasında gece uykusuna ihtiyaç duyar. Çocuklar ve gençler, özellikle beş yaşından küçüklere, daha fazla uykuya ihtiyaç duyarlar. Çalışma hayatı, günlük stresler, rahatsız edici bir yatak odası ortamı yeterli uyku almamızı engelleyen faktörler arasındadır. Sağlıklı bir diyet ve olumlu yaşam tarzı alışkanlıkları, her gece yeterli miktarda uykunun sağlanmasına yardımcı olur.
Uykunun Arkasındaki Bilim
Vücut saatimiz uyku döngüsünü düzenler, kendimizi yorgun ve yatmaya hazır hissettiğimiz veya yenilenmiş ve uyanık hissettiğimiz zamanları kontrol eder. Sirkadiyen ritim olarak bilinen 24 saatlik bir döngüde çalışır.
Uyku-uyanıklık dengesi olarak da bilinen bu uyku dürtüsü, beyinde üretilen organik bir bileşik olan adenozin ile bağlantılıdır. Adenozin seviyeleri, gün boyunca daha yorgun hale geldikçe artar ve ardından vücut bu bileşiği uyku sırasında parçalar.
Akşamları gün ışığı kaybolduğunda, vücut melatonin hormonunu salgılayarak uyku geçmemizi sağlar. Sabahları ise güneş doğduğunda, vücut enerji ve uyanıklığı destekleyen kortizol olarak bilinen hormonu salgılar.
Uyku Aşamaları
Uykuya daldığımızda, vücudumuz dört aşamaya bölünmüş bir uyku döngüsü izler. İlk üç aşama, hızlı olmayan göz hareketi (NREM) uykusu olarak bilinir ve son aşama, hızlı göz hareketi (REM) uykusu olarak bilinir.
Aşama 1 NREM: Bu ilk aşama, uyanıklık ve uyku arasındaki geçişi işaret eder ve hafif uykudan oluşur. Kaslar gevşer ve nabzınız, nefesiniz ve göz hareketleriniz, uyanıkken daha aktif olan beyin dalgalarını gibi yavaşlamaya başlar. Aşama 1 tipik olarak birkaç dakika sürer.
Aşama 2 NREM: Bu ikinci NREM uyku aşaması, kalp atış hızınız ve solunum hızlarınız yavaşlamaya devam ettiği ve kaslar daha rahat hale geldiği için daha derin uyku ile karakterize edilir. Göz hareketleri duracak ve vücut ısınız düşecektir. Bazı kısa yüksek frekanslı elektriksel aktivite anları dışında, beyin dalgaları da yavaş kalır. Aşama 2, tipik olarak dört uyku aşamasının en uzunudur.
Aşama 3 NREM: Bu aşama, ertesi gün kendinizi yenilenmiş ve zinde hissetmenizde önemli bir rol oynar. Kalp atışı, nefes alma ve beyin dalgası aktivitesi en düşük seviyelerine ulaşır ve kaslar olabildiğince gevşer.
REM: İlk REM aşaması, uykuya daldıktan yaklaşık 90 dakika sonra gerçekleşir. Adından da anlaşılacağı gibi, gözleriniz göz kapaklarının altında oldukça hızlı bir şekilde ileri geri hareket edecektir. Solunum hızı, kalp hızı ve kan basıncı artmaya başlayacaktır. Rüya görme tipik olarak REM uykusu sırasında meydana gelir ve kollarınız ve bacaklarınız felç olur – bunun, rüyalarınızı fiziksel olarak gerçekleştirmenizi engellemeye yönelik olduğuna inanılır. Her REM uyku döngüsünün süresi, gece ilerledikçe artar. Çok sayıda araştırma, REM uykusunu, yakın zamanda öğrenilen deneyimleri uzun süreli anılara dönüştürme süreci olan bellek konsolidasyonu ile ilişkilendirilmiştir. Yaşlandıkça REM evresinin süresi azalarak NREM evrelerinde daha fazla zaman geçirmenize neden olur. Bu dört aşama, siz uyanana kadar gece boyunca döngüsel olarak tekrar edecektir. Çoğu insan için her döngünün süresi yaklaşık 90-120 dakikadır. NREM uykusu, her döngünün yaklaşık %75 ila %80’ini oluşturur. Ayrıca gece boyunca kısa bir süre uyanabilir, ancak ertesi günü hatırlamayabilirsiniz. Bu bölümler “W” aşamaları olarak bilinir.
Yeterince Uyumanın Önemi
Çoğu yetişkin için, uygun bilişsel ve davranışsal işlevler için her gece en az yedi saat uyku gerekir. Yetersiz miktarda uyku ciddi sonuçlara yol açabilir. Bazı araştırmalar, uyku yoksunluğunun insanları dikkat kayıplarına, azalan bilişlere, gecikmiş reaksiyonlara ve ruh hali değişimlerine karşı savunmasız bıraktığını göstermiştir.
İnsanların kronik uyku yoksunluğuna karşı bir tür tolerans geliştirebilecekleri de öne sürülmüştür. Beyinleri ve bedenleri uykusuzluk nedeniyle mücadele etse de, daha az uyku onlara normal geldiği için kendi eksikliklerinin farkında olmayabilirler.
İyi Bir Uyku İçin
*Gerçekçi bir yatma zamanı belirleyin ve hafta sonları bile her gece buna bağlı kalın.
*Yatak odanızda rahat sıcaklık ayarlarını ve düşük ışık seviyelerini koruyun.
* Yatak odanızda olabildiğince az elektronik eşya bulundurun.
*Uçucu yağlardan destek alın. Özellikle lavanta uçucu yağının uyku üzerine yapılmış birçok çalışması mevcuttur.
* Yatmadan önceki saatlerde kafein, alkol ve büyük yemeklerden kaçının.
*Gün boyunca egzersiz yapın; bu, akşamları dinlenmenize ve uykuya hazırlanmasına yardımcı olabilir.
*La Vie Ancienne Bonne Nuit yastık spreyini odanıza, yastığınıza veya yatağınıza uygulayarak uykuya geçişinizi kolaylaştırın.
La Vie Ancienne Pillow Mist | Bonne Nuit (Uyku Misti) ürünümüzü incelediniz mi?
There are no comments